19 februari 2009

Rose snurrar

På bloggen blev det förstås knäpptyst. Vad har jag gjort? Jo, spunnit förstås. Först två rullar vitt mohairgarn, som ska tvinnas. Sedan ett tokgarn, som jag vet vad jag ska ha till, men det berättar jag inte än...
Rose är helt UNDERBAR. Trodde inte ens att en spinnrock kunde vara så bra. Vi kom överens från första stund. Eftersom jag fått en dumdristig gen - tror den kommer från mormor - som säger att inget är omöjligt startade jag med att spinna en tunn silkestråd. Går det så går allt, tänkte jag. Och det var otroligt lätt sedan jag fixat lite med spänningarna.

17 februari 2009

I morgon kommer Rose!

Superlätt att spinna


Är du ny i spinnandets ädla konst? Prova då något superenkelt som ull i färdiga strängar, bara att dra ut till den tjocklek som önskas. Det tar inte många minuter att göra en härva som den du ser ovanpå ullen. Finns bland annat här.

13 februari 2009

Du behöver inte ens spinna...

Det går fint att sticka direkt - utan att spinna - med silkesgarnet från rutan. Lägg en fuktig wettextrasa bredvid dig och fukta fingrarna lätt och dra försiktigt utmed tråden innan den kommer upp på stickan. Men den ska inte bli blöt, bara lätt fuktig. På så sätt håller den sig i styr. Dra ut tråden en aning ojämnt så får du en mer intressant yta. Under stickprovet ligger färgade silkesrutor från Spinspiration.

Silke och sidenband

Att spinna på slända från silkesrutor (silk hankies) går snabbt och är ganska enkelt. Ta en ruta - den är otroligt tunn - sätt tummen i mitten och dra tills du får en lång och tämligen jämn "tråd". Sedan är det bara att sätta fart på sländan. Här har jag stickat dominorutor av silkesgarnet och bundit ihop dem med sidenband.
Om du aldrig spunnit på slända tidigare kan det vara en bra idé att starta med silkesrutor. Fibrerna håller väl ihop och risken för att tråden går av är liten. Bry dig inte om ifall den spunna tråden blir ojämn. Vill du ha en maskinspunnen look så är det enklast att köpa garn.
Silket fastnar irriterande lätt vid händerna. Använd en skrubbkräm på händerna så går det lättare. Har du ingen kan du snabbt göra en själv. Blanda en del strösocker med en halv del matolja, rör om och smörj in händerna. Eller, ännu enklare, sockra direkt på händerna och häll på någon droppe olja.

12 februari 2009

OT: Bättre vara hund

Om jag blir svårt sjuk vill jag vara hund. Vår jycke blev mycket dålig en natt. På morgonen åker vi till djursjukhuset Albano. Hon läggs in omedelbart och opereras dagen därpå. Kommer hem efter ett dygn och mår förvånansvärt bra trots att hela magen är uppskuren. Veterinären ringer hem och har ett långt samtal om hennes tillstånd. Veterinären ringer ytterligare en gång när provsvaren kommer. Återigen ett långt samtal. Och detta gäller en tolv år gammal hund och tidpunkten är julhelgen!!
Visst är det dyrt att anlita djursjukvården och speciellt när det gäller en gammal hund som inte får ut så mycket på försäkringen. I människornas värld är vi alla försäkrade och till samma värde (?) hur gamla (?) vi än är. Kanske i alla fall att sjukvårdsansvariga skulle kasta ett öga på djursjukvården - Sverige anses ha världens bästa - och se hur de gör för att patienten ska slippa köer och få ta tid hos sin läkare. Att det inte fattas patienter på djursjukhuset ser man i väntrummet, där är det alltid fullt.
Bara en tanke...
PS Hunden mår bra.

11 februari 2009

Äntligen, nu funkar det


Det måste vara fler än jag som blir irriterade när maskorna inte glider lätt över från rundstickans kabel till stickan, eller? Vissa stickor är så dåliga att garnet fastnar i anslutningen och då är jag inte bara irriterad utan arg. Nu har jag hittat riktigt bra rundstickor hos Ljungkvists Garn. De har en tjockare slang, som är fäst i lätta och behagliga bambustickor. Stickorna är dessutom så långa att de vilar i hela handen, vilket jag gillar. Är förtjust!

05 februari 2009

Alltid Ananas Noir

Nu är det snart dags att ägna sig mindre åt ulltussarna och börja så tomater. Som vanligt blir det underbara 'Ananas Noir' (bilden) som skiftar i fantastiska färger - rött, rosa, gult, grönt - när man skär upp den till en supervacker tomatsallad. Jag var tidigt ute och köpte frön hos Jennys Frön & Sånt men nu verkar den ha tagit slut. Där finns ändå mängder av intressanta sorter. Jag sår förstås också 'Black Plum', ljuvligt god körsbärstomat. Sedan blir det lite nyheter som jag presenterar när jag vet vad de smakar. I övrigt fortsätter jakten på den perfekta riksmakande basilikan och den bästa chilin.
Jo... I somras testade jag den nya mycket tidiga tomatsorten 'Lovett' från Weibulls. Tyckte till en början att den var rätt blek i smaken, men upptäckte att den tog poäng när vädret blev kyligare - både i växthus och på friland.
Dina favorittomater?

04 februari 2009

Supertvinnat och coilat

Det har blivit några fantasigarner till. Det gröna är ull och silke som övertvinnats. Det uppstår alltså små korvar som man får passa på vid stickningen för att inte dra ut dem och placera dem på rätt sida. Det andra är ett entrådigt garn spunnit tunt och tjocket. Det är olika ullblandingar och silke i en salig röra. Det är sedan coilat (coil=rulla, ringla, lägga i ringar) och jag har inget svenskt ord för det. Någon som vet? Det går i alla fall till så att man tvinnar garnet löst runt en tråd som hålls spänd. Genom att öka eller minska vinkeln mellan garnen kan man ändra "rullens" täthet. Det är ett kul sätt och ger mycket effektfulla garner.

02 februari 2009

Blåmesgarnet

Blåmes blev ett mjukt och härligt entrådigt garn. Till en början tvinnade jag för löst (nystan), men det blir utmärkt att sticka blommor av. Jag tycker att de blir snyggare i lite fluffigt garn - återkommer till det. Annars har jag inte bestämt vad jag ska göra av garnet men blev onekligen sugen på mer massam-ull. Det tar alltid lite tid, åtminstone för mig, att få in känslan i spinningen av ull man inte är van vid. Men massam är snabbspunnet när feelingen sitter där.