29 mars 2009

"Käppvirkning"


1. Virka så många långmaskor som du vill ha. Som mönstret görs här ska antalet vara delbart med 4.



2. Gå tillbaka över långmaskorna och plocka upp garnet i den bakre maskbågen och lägg en slinga av garnet över en större sticka, en linjal eller som namnet antyder, ett kvastskaft. Men just kvastskaft verkar lite krångligt. Jag föredrar en tjock sticka, 15-20 mm, som jag håller fast mellan knäna.



3. Vänd arbetet och samla fyra slingor från vänster på virknålen. Drag garnet igenom alla fyra slingorna och virka en fast maska (fm).


4. Virka ytterligare 3 fm i samma båge. Nu har du fått tillbaka maskantalet (4 fm) som ersätter de fyra slingorna du virkat ihop.


5. Drag av alla slingorna från stickan, plocka ihop dem fyra och fyra och fortsätt att virka 4 fm i varje vriden båge som bildas.



6. När du har virkat alla slingorna vänder du arbetet och plockar upp nya slingor i de bakre bågen av de fasta maskorna.

Utseendet kommer att förändras med tjocklek och typ av garn. Ett tunt garn ger en sirlig virkning som liknar spets. Med ett tjockare garn gör du snabbt en halsduk. När du har lärt dig grundtekniken, som ju inte är särskilt svår, kan du börja göra utflykter, virka ihop på annat sätt.
Använd kommentarerna om du får några problem eller om jag förklarat dåligt.

28 mars 2009

Från ett kvastskaft

Att testa "nya" tekniker är alltid kul. För det mesta får man svära en bra stund, men det här var enkelt. Broomsticksvirkning. Någon som vet vad tekniken heter på svenska? Broomstick betyder ju kvastskaft och jag kan i och sig förstå varför. Jag har använt samma metod för virkningen i Spinspirations månadsklubbs fiber i ull/silke, Kungsfiskare, helt underbart i färg. Kommer nog att fästas på ett par ärmar. Broomstick är som sagt enkelt och alla klarar det med en gång. Ska försöka förklara och återkommer till det så fort jag hinner.

27 mars 2009

Kuckelikuuu!

Färgade Falklandsull med hushållsfärg i gult och grönt och det blev ett riktigt påskgarn. Den ena härvan är tvinnad med Aurica bandgarn (eller vad man ska kalla det för?). Den andra, som är fågelbo för ett handgjort cloisonné-ägg från Kina, är tvinnad med en turkosblå silkestråd.

14 mars 2009

Jakten på den perfekta basilikan

Ja, jakten på den smakrika basilikan fortsätter. I år provar jag 'Bolloso Napoletano' som enligt fröfirman får lovord.

Den ser kraftfull ut redan som späd och det vore väl sjutton om den inte ska smaka mycket och bra. Handelns färska basilika är för klen för min smak. Jag testar också 'Basilico a palla scuro', som är mörkgrön, och 'Basilico al Limone' - citrondoftande.
Det var mycket överraskande att de italienska fröpåsarna är så välfyllda, massor av frön. Handlar man från den danska firman, som jag länkat till, kan flera gå ihop och dela på innehållet. Ganska många till och med.

Tomater på g

Tomatfröna har slängt av sig skalet och grott. Massor av plantor på gång. Mest spännande i år är den italienska tomaten 'Principle Borghese'. Man ska kunna hänga hela klasar på tork som de är. Då kommer det verkligen att bli italienskt här hemma. Hittade den hos Jennys Frön & Sånt, som i år har ett stort tomatsortiment.

Nåltovade blommor

"Skräpet", det som jag berättat om tidigare, blir inte bara tokgarn utan också blommor, tovade med nål på vattenlöslig fiber. Här kan du se att garnändarna fått följa med. Blommorna kan i sin tur bli halsband eller sys fast på stickat.

Bibbis textil

Måste ge mina bloggläsare en länk som är guld värd. Den går via Sysidan till Bibbis Textils pdf. Hon har ingen hemsida men det är enkelt att handla genom att leta i pdf:en och sedan maila. De saker man behöver kommer blixtsnabbt. Bibbi har en syateljé i Nyköpingstrakten och säljer även sytillbehör. Jag har tidigare köpt soluvlies (vattenlöslig "vlieseline") i små bitar till löjligt höga priser - tills jag hittade Bibbi! Hon gör även en stickare glad.

05 mars 2009

Bästa skräpkorgen

I den här korgen samlar jag allt som blir över vid spinning, stickning och andra påhitt. Det är små ulltussar, rens från kardmaskinen, garnstumpar som är för små att sticka av, och även pyttesmå tygbitar. När andan sedan faller på kardar jag ihop en näve spill med ull och det blir ett nytt garn som ser olika ut varje gång.

04 mars 2009

Merino & bambu

Merino och bambu i hopkardad blandning. Det är inte så lätt att karda ihop en så flygigt och ihopsatt fiber som bambu med andra. Man får långa sträckor med antingen det ena eller det andra men det gör inget - det blir bara mer effektfullt. Merinofärgen heter Syren och tillsammans blir det mer lavendel, tycker jag. Mycket mjukt och behagligt.

03 mars 2009

Det bidde en knapp

I väntan på den rätta knappen till halsvärmaren, som jag visat tidigare, snurrade jag ihop en ulltuss som blivit över - och visps, en mjuk knapp!