19 maj 2009

Frilandshaven

Ni som sett det utmärkta TV-programmet "Mat och grönt på friland" och inte hittar ett enda av Anne Hjernøes fantastiska recept på svensk TV:s hemsida kan gå in här och gotta sig. Visst, det är på danska men kom igen, det är inte omöjligt. Från samma hemsida kan du också se alla program sedan 2007. Gör det en regnig dag.

17 maj 2009

Fest i trädgården

I dag har tusen stopptecken slagit ut. Prydnadsaplarna tar andan ur mig. Visst hade hon rätt, Tasha Tudor i Vermont, som plantera massor av prydnadsäpplen. Först den enorma blomningen, sedan små söta (men ilsket sura) äpplen i orange, mörkrött och gult. Härligt!

15 maj 2009

Sköna 'Rai' - en med fras

Papegojtulpanerna är nästan alltid strålande vackra. Tyvärr överlever de flesta inte länge i trädgården. Men om man slutar att betrakta dem som evighetsväxter blir man inte lika irriterad när de bara försvinner. Det gäller helt enkelt att plantera nya varje höst. Snart ska jag ge mig på projektet tulpanstickning...

14 maj 2009

Snart doftbomber

Rosenkvittenbusken tokblommar. Jag har aldrig sett så stora blommor som i år. Paradisäppelträden kommer också att bli en mäktig syn. Miljoner sprickfärdiga knoppar. Kvittenfrukterna är fantastiska doftbomber inomhus. Luktar söt citron i månader.

02 maj 2009

Snart blommar tomaterna


Bibbi undrade hur det gått med tomaterna. Jodå, de frodas. De första blomknopparna har kommit. Enda problemet just nu är att de är - som vanligt - för många och tar stor plats i växthuset. Det går knappast att sätta ut dem förrän om en månad. Men det blev i alla fall ingen frost i natt och persikan blommar vidare. På väderfronten ser det relativt lugnt ut framöver. Jag kollar ofta den norska vädersajten, som ger bra information. Man kan knappa in sin egen ort var man än bor.

01 maj 2009

Spöke i trädgården


Nu är det spöknatt i trädgården. Denna natt och den förra har vi klätt in persikoträdet, som just börjat blomma, i fiberduk för att mota de onda frostandarna. Hittills har vi lyckats. Få se i morgon. Har blommorna dött blir jag topp tunnor rasande. Persikan är sorten 'Frost', som tål mycket kyla men absolut iiinte när blommorna slagit ut.

Malta-shopping

Glömmer aldrig när jag köpte en väldigt söt kanna för olivolja i Raleigh, North Carolina. När jag kom hem och snart åkte till Ikea stod där ett berg av exakt samma olivkanna! Häpp! Då blev jag skeptiskt till att släpa en massa saker på flyg. Undantaget blev dock trädormbunken Dicksonia antarctica för 15 år sedan. Vägde 25 kilo och jag försökte se ut som om den vägde fem när den satt i knät på mig på flyget hem från London. Då fanns det inga trädormbunkar här, nu finns de.


Men det blev lite småsaker - som säkert finns här också så globalt och likriktat som det blivit.


Liten virkad väska med pärlor och ros.



Tygblommor.


Band och spets. Kunde inte låta bli...


Pärlbroderi för halsringning.


Plastknappar...



Påtdocka, har en liten samling.