31 januari 2009

Fick i går denna ull i fantastiska färger från Spinspirations fiberklubb. Namnet blåmes är helt perfekt. Ska bli spännande att spinna massam-ull, som jag bara hört talas om tidigare. Ullen är lång, rätt grov och kommer från en engelsk fårras. Den har en underbar lyster.

Tips!

Läs om tvättnötter hos Sally. Intressant.

27 januari 2009

Tja...

Så här blev det och man lär sig av misstagen. Ska man lägga in små kul detaljer - här är det bomullsrosetter och inspunna knutar - så bör man ha en aning om hur stort man tänker sticka. På små saker kommer effekterna alltför tätt. Och egentligen är det ju så att allt fritt skapande med fibrer och stickor kräver planering.

21 januari 2009

Tokgarn

Kvällens garn:
Svart och röd merionoull, silkestråd, bomullsrosetter och röda inspunna knutar. I morgon stickar jag en bit så jag kan visa hur det blir. Lite galet förstås!

Polkagrisgarn


Gårdagkvällens garn blev löstvinnad merinoull i rött och vitt, polkagrisrandat. Grovt och snabbstickat men underbart varmt och mjukt. Nu är det bara knappen som fattas. Jag vet inte hur du fungerar, som läser det här, men jag har svårt att ta tag i det där sista. Så det kan dröja länge det där med knappen...

20 januari 2009

Hämta färger







Inspiration till färgval finns överallt. Naturen är en säker färgsättare och det allra mesta tycker vi nog passar ihop. Tänk på en sommaräng där det finns alla nyanser av grönt, gult, blått, rött, lila, rosa... Åderbladet här intill har fantastiska färger och mönster. Det är frestande att försöka återge det i stickningen. Mitt färgval ser ut som på bilden. (Nu beror det mycket på din skärm hur färgerna visas - hoppas det blir bra.)
Eller så här:

Det rosa ska nog vara mer lila. Det vita använder jag sparsamt av, kanske bara några strimmor. Roligare än att använda fotografier är förstås att plocka in en bukett blommor och sätta ulltussar och garner direkt mot naturfärgerna, men det dröjer än. Det är lustigt att när vi säger naturfärger menar vi bara fårens, alpackans m fl, inte växternas.

19 januari 2009

Stickat av tyg

När ändå jumbovingen sitter på måste jag passa på att testa att spinna med tyg. En bit Provence-tyg får det bli. Går otroligt snabbt. Riva trasor, ca en cm breda, klippa av hörnen i vändning av remsorna och bara spinna på. Stickningen ser ut så här. (Stickor nr 10.) Vad det ska bli vet jag inte, det är själva provet som räknas. Men jag skulle kunna tänka mig ett pannband. Nu önskar jag mig mjuka och lite glansiga trikåtrasor. Någon som vet var de finns? Eller man kanske skulle spinna upp alla tråkiga strumpbyxor som ligger glömda i garderoben?

Snabba pulsvärmare

Monterade jumbovingen på spinnrocken för att köra grovt. Kardade samman grå merinoull, några tussar rött och mjölkproteinfibrer. Började klockan 10 och till hundpromenaden vid ettiden var ett par pulsvärmare stickade. Så gudomligt mjuka - och varma. Tyvärr går inte det vita "blänket" från mjölkfibern fram så bra på bilden men i riktiga livet är den ett snyggt inslag.
Stickor 10 och tolv maskor, då går det undan.

18 januari 2009

Galet halsband

Eftersom jag hela tiden testar garner, tekniker och annat som jag springer på så blir det en massa småsaker, som har fått en egen låda. Nu plockade jag fram den och tyckte att det skulle kunna bli ett frodigt halsband.
Lite vilt ocvh galet. Visar snart hur det blev till slut. För något ska det kunna bli.

Mjölkfibrer igen...

Hittade mjölkfibrer hos Spinspiration och kunde inte låta bli så det blev några tops.

Mjölkstickning

Oblockad stickning med Rowans Milk. Stickor 3,5. Mjukt och skönt, idealiskt till sommarplagg eller långärmade tröjor för oss som är hyperkänsliga för det som sticker.

05 januari 2009

Kardar

Har börjat karda värmlandsullen. Den är relativt ren efter sköljningen men mycket av fårfettet, lanolin, finns kvar. Mjuk och vacker i vitt med grå inslag. Ska bli spännande att spinna.
Lanolin används i hudkrämer. När man hanterar ull blir händerna mjuka. Men de doftar inte parfym precis...

04 januari 2009

Stickad mjölk

Köpte nyss Rowans milk cotton av pur nyfikenhet. Hur tusan kan man göra garn av mjölk? Nu innehåller det visserligen 70% bomull och 30% mjölkptrotein, men i alla fall!
Jo, man använder skummjölk och tar bort det mesta av vattnet. Sedan spinner man vått. Men det ligger förstås högteknologi bakom. Garnet blir mycket mjukt, tar lätt upp färg och påstås vara bra för huden - men det beror väl på hur ekologisk den inblandade bomullen är och vilka färgämnen man använder. Det går att göra ett 100-procentigt "mjölkgarn" eller blanda med just bomull, silke, ull med mera.
Ska sticka med mjölken och visar snart upp en provlapp. Rowan föreslår stickor 3 1/4 mm - dessa omvandlade engelska/amerikanska stickmått är lite irriterande. Men man behöver ju inte bry sig. Det är bara att prova sig fram.

Nu luktar det får - inte jul


Bestämde mig för att skölja ur ullen i 40-gradigt vatten. Där fick den ligga i ca 20 minuter. Sedan ner i tvättpåsar för centrifugering och därefter torkning på tidningspapper. Det luktar får i köket och maken håller för näsan. Hundarna är mycket intresserade. Liksom jag. Snart körs de första tussarna i kardmaskinen. Det känns som om det är dags att rensa ut julänglarna!

03 januari 2009

Tulpanlycka

Det är fantastiskt när ljuset börjar återvända och man kan sätta tulpaner i en vas. Ingenting är så vackert som en falnande tulpan. Släng dem aldrig i förtid utan låt tulpanerna dö i skönhet
- skrumpnande, precis som vi.

02 januari 2009

Ull från Lilla Lamm i Värmland

Det var länge sedan jag köpte otvättad ull och fixade processen från början. Under lång tid har jag spunnit merinoull men eftersom 80% av världsproduktionen kommer från Australien känns det inte kul med tanke på hur gräsligt hjärndött de hanterar sina djur.
Mulesing (päls och delar av huden runt pruttöppningen skärs bort utan bedövning för att hindra att fluglarvet boar in sig i hudvecken hos lammen) förekommer inte här och då väljer jag svenskt från Lilla Lamm. Det skulle inte behöva gå till så illa i Australien heller men man har valt den snabbaste och mest ekonomiska vägen. Usch!
Nu står jag inför valet att först tvätta ullen och karda på maskin. Eller tvätta efter spinning och karda för hand, det blir mycket skrot i maskinen annars. Det är ju enklare att spinna ull med det naturliga fettet kvar.
Återkommer om detta.

01 januari 2009

Tovat blir fårskinn


Det sydafrikanska garnet Zabi Bouclé vill jag minnas att jag köpte på Syfestivalen av UlloMera. Det består av 78% Kid Mohair, 13% ull och 9% nylon. Körde en slätstickad bit på 40 grader i maskin och fick något som mycket väl liknar fårskinn. Luftigt och lätt och inte stickigt mot huden såvida man inte är mycket känslig. Leker nu med lite "pälskantat", få se vad det blir i slutändan.
Puddel har samma egenskaper och hur det ser ut tovat kan du kolla här. Det är betydligt billigare och är blandat av 94% mohair och 6% polyamid. Zabi är nog ett strå vassare men Puddel är inte fyskam det heller. Kanske vackrast som otovat!?