04 januari 2009

Stickad mjölk

Köpte nyss Rowans milk cotton av pur nyfikenhet. Hur tusan kan man göra garn av mjölk? Nu innehåller det visserligen 70% bomull och 30% mjölkptrotein, men i alla fall!
Jo, man använder skummjölk och tar bort det mesta av vattnet. Sedan spinner man vått. Men det ligger förstås högteknologi bakom. Garnet blir mycket mjukt, tar lätt upp färg och påstås vara bra för huden - men det beror väl på hur ekologisk den inblandade bomullen är och vilka färgämnen man använder. Det går att göra ett 100-procentigt "mjölkgarn" eller blanda med just bomull, silke, ull med mera.
Ska sticka med mjölken och visar snart upp en provlapp. Rowan föreslår stickor 3 1/4 mm - dessa omvandlade engelska/amerikanska stickmått är lite irriterande. Men man behöver ju inte bry sig. Det är bara att prova sig fram.

2 kommentarer:

StickLena =KnitLena sa...

Vet någon varför mjölk ingår i vissa garner? Är den mjölken oduglig som livsmedel, tänker på de som svälter. Kan det vara pengar som styr....mer betalt när det går till garntillverkare? Tillsvidare bojkottar jag garn som innehåller livsmedel.

UllaH sa...

Hej StickLena och välkommen till mig!
Jag förstår dina tankar mycket väl. Pengar styr nog alltid och kanske "mjölkgarn" kan vara en chans för mjölkbönderna som nu hotar att lägga ner sina plötsligt så olönsamma mjölkgårdar. Mjölk i sig är kanske inte det bästa livsmedlet för de som svälter. Större delen av världen är laktosintolerant och tål inte mjölk sedan de slutat med modersmjölken. När man köper en del ekologiska garner "skänks", det vill säga avsätts en summa på det pris vi betalar, till hjälp för nödlidande tredje världen eller förbättring av deras möjlighet att försörja sig. Så skulle också kunna ske med mjölkgarnet.
Hälsningar
UllaH