29 mars 2009
"Käppvirkning"
1. Virka så många långmaskor som du vill ha. Som mönstret görs här ska antalet vara delbart med 4.
2. Gå tillbaka över långmaskorna och plocka upp garnet i den bakre maskbågen och lägg en slinga av garnet över en större sticka, en linjal eller som namnet antyder, ett kvastskaft. Men just kvastskaft verkar lite krångligt. Jag föredrar en tjock sticka, 15-20 mm, som jag håller fast mellan knäna.
3. Vänd arbetet och samla fyra slingor från vänster på virknålen. Drag garnet igenom alla fyra slingorna och virka en fast maska (fm).
4. Virka ytterligare 3 fm i samma båge. Nu har du fått tillbaka maskantalet (4 fm) som ersätter de fyra slingorna du virkat ihop.
5. Drag av alla slingorna från stickan, plocka ihop dem fyra och fyra och fortsätt att virka 4 fm i varje vriden båge som bildas.
6. När du har virkat alla slingorna vänder du arbetet och plockar upp nya slingor i de bakre bågen av de fasta maskorna.
Utseendet kommer att förändras med tjocklek och typ av garn. Ett tunt garn ger en sirlig virkning som liknar spets. Med ett tjockare garn gör du snabbt en halsduk. När du har lärt dig grundtekniken, som ju inte är särskilt svår, kan du börja göra utflykter, virka ihop på annat sätt.
Använd kommentarerna om du får några problem eller om jag förklarat dåligt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Så roligt att hitta till din blogg och kul att veta att du var på Kistamässan och är med i stickföreningen. Den ska jag också gå med i- måste passa på att tala om hur kul denna virkning såg ut. Den får bli ett projekt!
jag glömde att fråga om den heter nåt särskilt denna teknik? eler om det finns några andra mönster på den? hälsar Cina http://creadiem.bloggagratis.se
Hej Carinalil!
Jag vet bara att tekniken heter broomstick (kvastskaft) på engelska. Men den går snabbt och är kul. Man kan variera mönstret själv genom att virka ihop fler eller färre slingor, hitta på något annat mellan broomstick-varven osv. När väl tekniken sitter, och det gör den snabbt, kan man hitta på en hel del. Den blir väldig vacker i tunt garn.
Åh, det här måste testas - ser jätte-snyggt ut! /Emilia
hej! vad är bakre maskbågen? är det maskan bakom där jag är?
mvh olle
Varje maska på långmaskkedjan, som du startar med, har en främre och en bakre båge. Normalt tar man upp tråden i den främre maskan men här tar man upp tråden i den bakre bågen. Det är inte maskan bakom den du jobbar med utan just den som du närmast ska virka i. Klart?
Jag är inget vidare duktig på att virka, håller mig tex undan från allt vad stolpar heter för det verkar himla krångligt. Men det här måste jag bara testa vid tillfälle.
Skicka en kommentar