31 oktober 2009
Sticka utan stickor
Jag har använt Järbos naturgarn nr 1, 70% ull och 30% soya. Det är oregelbundet och mycket mjukt. I mitt tycke är det inte så vettigt att sticka något avancerat med. Men fingerstickning går jättebra.
Sticka med lust
"Jag är redigt trött på alla "fintanter" som går omkring och sprider ut att allt är så svårt hela tiden. Alla kan lära sig tvåändssticka precis lika mycket som alla kan lära sig att sjunga eller steka pannkakor. Sen är det inte säkert att alla fastnar för tekniken men det är ju en helt annan femma."
Citatet är från Dödergöks läsvärda blogg och handlar om tvåändsstickning. Och nog är det sant att man kan få stickning att framstå som så svårt att det inte är lönt att försöka. I alla fall tycks det bidra till att många som stickar, ängsligt håller beskrivningen i ett kramaktigt grepp och inte vågar göra något eget. Det är jättesynd!
Om man ska göra något som passar den egna kroppen så måste man sticka provlappar och mäta sig själv och förstås lappen. Och det gäller även om man har en beskrivning. Bystmåttet är kanske det allra viktigaste för en tröja. handflatans mått ovanför tummen för en vante osv. Tråkigt att sticka provlappar och slöseri med garn? Nej och nej! Det är under stickningen av provlappen som det surrar i hjärnan och nya idéer föds. För det mesta repar jag upp och börjar om flera gånger för att något spännande dykt upp i stickhjärnan. Sedan tar jag fram papper och penna och ritar upp en modell jag vill ha och mäter på korsan och tvärsan. Jag tycker också att det går utmärkt att sticka efter symönster, som man vet passar.
Jag gör massor av fel, men en del bryr jag mig inte om. Andra är så påtagliga att jag måste repa upp. Jag börjar bli ganska bra på att sticka så det passar - och behålla skaparglädjen. Tackochlov har stickningen avdramatiserats och allt behöver inte vara perfekt. Hur ofta är köpstickat så bra? Sällan. Tråkiga syntetiska garner, oformligt och svårt att tvätta. Tro mig, du gör det bättre själv. Och har roligt under tiden. Döm i alla fall inte ut det som svårt förrän du provat - och provat igen!
30 oktober 2009
Färdigt!
Surdegsbröd på G
Återkommer när bröden är klara.
Du läser väl Martin Johanssons fantastiska blogg?
25 oktober 2009
Sista bruschettan
24 oktober 2009
Med färg från aronia
23 oktober 2009
Fallen naked virgins
Ullgarn i soppan
22 oktober 2009
Likör & bärfis
Efter cirka 1,5 månader silas saften av och man tillsätter en sockerlag på en liter vatten och 5 dl socker - mindre om man inte vill ha så söt likör. En del lägger i en bit vaniljstång i sockerlagen men det har jag inte provat. Koka upp lagen, låt svalna och blanda med bärsaften. Häll upp på flaskor och låt stå minst en månad. Blir bara bättre och bättre.
Aronialikören blir underbart vacker med gnistrande svartröd färg. Och nog tror jag att det är kvar en hel del av antioxidanterna som bären kryllar av.
En kamrat följde med bären in, en skinnbagge. Eller bärfis, den luktade så i alla fall. Fantastisk ryggtavla, som jag plötslig kände en oemotståndlig lust att brodera på en stickning.
20 oktober 2009
Bröllopsdag
Honungsstänkt grillad getost på salladsbädd.
Fiskarhustruns musselsoppa (min beställning).
Vit chokladmousse (köpt på Edsbacka Bistro).
Och så champagne förstås.
Maken fixade middagen och förrätten, bilden här intill, var helt enkelt fantastiskt god. Ja, det andra också.
Honungsstänkt getost
Ta ut en rund brödskiva med mått eller skär för hand. Stek i smör.
Skär getosten i ca 2 cm tjocka skivor, stänk över honung och grilla i ugn tills den fått färg. Gör en sallad och klicka över fransk senapsdressing. Lägg på brödet och därefter osten.
Klart!
Super, super.